Ta hand om mobilen

Att öka livslängden på din mobil är bra både för plånboken och för miljön. Dagens smarta telefoner är tekniskt avancerade prylar som kommer med en rejäl prislapp. En ny telefon kostar ofta tusentals kronor och även en reparation kan bli mycket dyrt. Mobiltelefonen är dessutom en riktig miljöbov som har en stor klimat- och miljöpåverkan. Genom att använda din mobil längre gör du även miljön en tjänst. Här kan du läsa mer om hur och varför du ska ta hand om och skydda din mobil med skärmskydd, kanske från Copter.

Avancerade och ömtåliga mobiler

I dagens digitala samhälle använder de flesta en smarttelefon dagligen. Enligt Internetstiftelsen så har 98 procent av Sveriges befolkning en mobiltelefon. Tillgången till smarta mobiltelefoner har ökat stadigt de senaste åren och idag har över 90 procent av befolkningen en smartmobil.

En smarttelefon är en kombination av en mobiltelefon och en handdator. Smartmobilen, som även kallas för smartphone, är en tekniskt avancerad pryl som har många olika inbyggda funktioner. Utvecklingen går snabbt och dagens smartmobiler innehåller ofta GPS-navigation, trådlöst nätverk, bluetooth, musik- och mediaspelare, kamera och mycket mer. Olika program används i telefonen genom olika sorters applikationer, så kallade appar. Det finns nästintill ett oändligt utbud av appar vilket gör att alla kan skräddarsy sin smartmobil utifrån de egna behoven.

Den smarta telefonen används till mycket i dagens samhälle. Spel, sociala medier, kamera, email, e-legitimering och mycket mer. I takt med att de blivit allt mer avancerade har de även blivit ömtåligare. Dagens telefoner har en tryckkänsliga bildskärm som lätt kan få sprickor eller krosskador. Mobilens känsliga hörn kan bucklas till om du tappar telefonen i marken. För att inte tala om kameralinsen som kan spricka eller förstöras helt om den kommer i kontakt med fukt eller smuts. Smartmobilen är även mycket känslig för vatten och eventuella fuktskador kan förstöra mobilen helt.

Öka mobilens livslängd och spara pengar

Mobilen är ett ömtåligt och värdefullt föremål som du bör hantera med varsamhet. Detsamma gäller självklart även för surfplattor, datorer och annan teknik. Eftersom du har med dig mobiltelefonen överallt är den dock mer utsatt än annan teknik. Det är lätt hänt att mobilen glider ur fickan eller ned från bordet vilket kan orsaka skador på telefonen.

En ny smartphone kostar ofta tusentals kronor. De senaste och mest avancerade mobilerna kostar till och med över tiotusen kronor. Med andra ord är det ingen billig leksak som kan bytas ut hursomhelst.

Att köpa en ny smarttelefon är dyrt, men även reparationer kostar en hel del. Det gäller även mindre skador som exempelvis buckliga hörn och sprucken skärm. Vissa skador går inte ens att laga vilket gör att du måste köpa en helt ny telefon. För ekonomins skull är det viktigt att du tar han om din telefon och försöker använda den så länge som möjligt. Genom att öka livslängden på telefonen kan du spara mycket pengar.

Bättre för miljön om du använder din telefon längre

Det är inte bara din plånbok som kommer att tacka dig för att du använder din mobil längre. Det är även bättre för miljön om du inte köper en ny mobil för ofta. Mobiltelefoner har nämligen stor miljöpåverkan där en enda smarttelefon kan resultera i 86 kilo avfall.

Om man tittar på mobilens livscykel är det framför allt tillverkningen som har störst klimat- och miljöpåverkan. Att tillverkningen av en ny mobiltelefon leder till mycket avfall beror bland annat på att så många olika metaller används i tillverkningsprocessen. En smartphone innehåller i genomsnitt 68 olika metaller. Bland annat används tenn i skärmen, litium och kobolt i batteriet, koppar i sladdarna och silver i elektroniken. Det går dessutom åt mycket energi och kemikalier för att få fram metallerna.

Det bästa för miljön vore om alla behöll telefonerna längre istället för att köpa nya. Laga telefonen istället för att köpa en ny, men det bästa är att undvika att skador uppstår överhuvudtaget. Genom att skydda telefonen med bra mobilskydd och hantera den varsamt minskar du skaderisken.

4 tips för att öka livslängden på din telefon

Genom att använda din telefon längre gör du både miljön och din ekonomi en tjänst. Här kan du läsa om fyra smarta tips som gör att du enkelt kan förlänga livslängden på din smartphone.

  • Tips 1: Använd skärmskydd. Ett transparent skärmskydd syns knappt, men skyddar den ömtåliga displayen mot repor och krosskador. Skärmen är en av de ömtåligaste delarna på telefonen, men med ett bra skärmskydd kan du se till att den inte skadas.
  • Tips 2: Använd mobilskal. Skärmskyddet bör kompletteras med ett mobilskal som skyddar telefonens ömtåliga kanter och baksida. Det finns ett stort utbud av fina skal i olika färger, material och mönster vilket gör det möjligt att göra din telefon mer personlig. Du kan även använda flera olika skal för att kunna variera efter situation och humör.
  • Tips 3: Använd linsskydd. Idag finns det även särskilt utformade skydd för den ömtåliga kameralinsen. Med ett linsskydd kan du öka mobilkamerans livslängd genom att skydda kameran mot fukt, damm och annat. Mobilkameran är en av de svåraste delarna på mobilen att reparera.
  • Tips 4: Använd mobilfodral. Ett praktiskt mobilfodral ger ytterligare skydd. Fodralet skyddar bland annat telefonens kanter, skärm och baksida. Dessutom är fodralet ofta en kombination av mobilskydd och plånbok vilket gör att du får två produkter i en.

Ovanstående mobilskydd kostar oftast inte särskilt mycket och bör därför ses som en billig försäkring till din telefon. Att laga mobilen eller köpa en ny kostar oftast mycket mer. Genom att skydda din smartphone och hantera den mer varsamt kan du spara en hel del pengar samtidigt som du gör en god gärning för klimatet.