Starta ett företag

För några veckor sedan var det någon av er som frågade mig vad jag jobbar med. Jag svarade kort och gott; ”Jag är egenföretagare”. Det tyckte han tydligen var väldigt intressant. Så han frågade massor av frågor som till exempel ”Hur startat man ett företag?”, ”Var det svårt att starta ett nytt företag?”, m.m. Då fick jag den briljanta idén att svara på alla hans frågor här istället för att skriva dom privat till honom.

Varför starta eget företag?

Anledningen till varför jag startade eget var för att jag var trött på min gamla jobb. Det var i början ett väldigt kul och trevligt jobb men efter några år på samma arbetsplast tappade jag intresset och ville göra något nytt. Jag letade runt på internet och försökte hitta nya och spännande jobb. Men jag hittade inget som passade mig. Just då såg jag två alternativ, antingen jobbar jag kvar på mitt gamla jobb tills jag blir utbränd eller så startar jag ett eget företag. Då bestämde jag mig för att starta eget.

Tips innan man startar ett företag

När jag bestämde mig för att starta ett eget företag hade jag ingen som helst aning om hur man gör detta. Så jag kontaktade en företagsmäklare som jag känner och frågade han hur man startar eget och ifall han hade några tips till mig. Han gav mig väldigt mycket information som jag tänkte dela med mig av. Att starta eget eller att driva någon sorts verksamhet är en ganska krånglig process.

 1. Affärsidé – Man måste ju först och främst en hållande affärsidé. För att försäkra att just din idé är hållbar kan du svara på de nedanstående frågorna;
  1. Har jag kunder som vill ha min produkt? Vilken åldersgrupp är dom? Vart bor dom?
  2. Vilka behov vill du fylla eller lösa hos dina kunder?
  3. Hur ska jag marknadsföra min produkt/tjänst?
  4. Varför ska kunderna välja min produkt/tjänst framför någon annan?
  5. Hur mycket ska min produkt/tjänst kosta?
  6. Hur mycket pengar behöver jag för att starta igång min verksamhet?
  7. Vad är målet med verksamheten?
 2. Fråga om hjälp – Om man får råd av en expert ökar chansen att ditt företag lyckas.
 3. Hållbart –  Om man som företag satsar på hållbarhet kommer du med största sannolikhet vinna på det i framtiden.
 4. Välj bolagsform  – Vill du starta en enskild firma, handelsbolag, kommanditbolag eller ett aktiebolag? Vilken av dessa bolagsformer som du startar beror helt på hur många det är som grundar företaget och om ägarna ska vara ansvariga för bolagets skulder.
 5. Välj företagsnamn – Välj ett namn som låter professionellt och som är personligt. Om namnet förmedlar vad företaget sysslar med är det också bra. Namnet ska gärna vara lätt att uttala och inte kunna förknippas med något annat företag.
 6. Registrera ditt företag – Du ska också ansöka om F-skatt och momsregistrera dig.
 7. Välj tjänster för företaget – För att verksamheten ska kunna fungera optimalt måste du fundera på vilka tjänster ni vill ha. Till exempel tjänster för att logga händelser, schemalägga möten, betala eller ta betalt.
 8. Sammanfatta din verksamhet – då skriver du ner hur företaget ska utformas, vilka utmaningar ni kommer stöta på och hur ni ska nå era/dina framtida mål?
 9. Finansiera företaget – Hur du ska lösa finansiering beror helt på hur bra din affärsidé låter. Du kan få till exempel statligt stöd, banklån eller crowdfunding.

Affärsöverlåtelse

Om du tycker att det låter för krångligt att starta ett helt eget företag men vill fortfarande driva en egen verksamhet kan du fundera på om du vill göra en affärsöverlåtelse. Det betyder helt enkelt att du tar över en existerande verksamhet. Då slipper man leta kunder, få ett rykte och ta fram en bra affärsidé. Då kan du driva din verksamhet på ditt sätt utan att behöva gå igenom den långa processen för att starta ett eget företag.

Hoppas att alla dessa tipsen hjälpte. Det är en väldigt lång och krånglig process att starta och driva ett eget företag. Men jag kan säga er att det är värt all tid och kraft i slutändan.