Springa med hörlurar i öronen

Samtidigt som hon osäkrade pistolen passerade livet revy.

Barndomen under ett bomullsinlindat åttiotal i ett radhusområde. Somrarna hos farmor i en idyllisk landsbygd. Ungdomsårens alla toppar och dalar, studenten, utlandsresor, universitetet, mannen i hennes liv, bröllop och familjeliv. Rosa log åt insikten att hon var definitionen av en Svensson.

Men bilden av när hon köpte pistolen stack ut från hennes Svenssonprofil. Vilken vanlig tjej går och köper ett illegalt vapen egentligen? Hon var tvåbarnsmamma, hade ett heltidsjobb och jagade inredningsdrömmar som de flesta andra kvinnor hon kände. När hon hade sökt på Internet efter hur man köper en pistol utan att ha licens hade det varit början på en märklig resa för henne. I veckor hade hon spenderat luckorna i sitt fullspäckade schema åt att lära sig om vapen, kringutrustning, psykologi, kriminologi och taktik.

Rosa hade alltid velat göra skillnad och det var därför ingen slump att hon arbetade som distriktssköterska. Men det räckte inte för henne. Hon ville leva i ett tryggt samhälle där hon kunde springa med hörlurar i öronen och låta sin dotter cykla gatan ner utan att känna oro. Det var därför hon kom tillbaka från konferensen i Göteborg med en Glock 17 och två fulla magasin. Hon visste att den här stunden skulle innebära en vattendelare, ett före och ett efter. Men hon var väl förberedd och hade fattat sitt beslut.

Smällen från det första skottet skrämde henne en aning men hon hörde knappt det andra.